Špagety nebo Bucatini Amatriciana

Špagety nebo Bucatini Amatriciana

Course: TěstovinyCuisine: ItalskáDifficulty: Snadné
Porce

4

osoby
Příprava

30

minutes
Energie

2786

kcal

Původní recept z Lazia, pouze tři suroviny pro dokonalou omáčku. Podívejte se na historii zde.

Suroviny

  • 320 g kvalitních těstovin – špagety nebo bucatini

  • 150 g guanciale

  • ½ skleničky bílého suchého vína

  • 400 g loupaných rajčat nebo rajčatového pyré

  • 100 g strouhaného sýru pecorino romano

  • sůl a pepř

Postup

  • Guanciale nakrájejte na nudličky zhruba o velikosti 2,5 x 0,5 cm, poté je vložte na nevymaštěnou pánev. Kousky zahřívejte pomalu tak, aby se nepřipálily, až se se začne uvolňovat tuk, můžete přidat na intenzitě plamene, kousky guanciale vyškvařte dozlatova. Guanciale je obvykle již nasolené a ochucené černým pepřem, pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete pepř podle chuti přidat.
  • Do pánve s tukem a dozlatova vyškvařenými kousky guanciale přidejte víno, to pokrmu dodá intenzivnější chuť. Počkejte, až se alkohol odpaří, a poté z pánve vyjměte křupavé kousky guanciale a nechte je odpočinout v misce.
  • Do pánve s vyškvařeným tukem přidejte rajčatové pyré nebo loupaná rajčata. Pokud jsou v omáčce velké kusy rajčat, snažte se je vařečkou trochu rozmělnit, aby byla omáčka hladká. Tu vařte s pokličkou na mírném plameni asi 10 minut. Poté přidejte zpátky kousky guanciale, dobře promíchejte a prohřívejte na slabém plameni, nevařte!
  • Nyní je třeba uvařit těstoviny v dostatečném množství osolené vody. Doba vaření těstovin je uvedena na obalu, ale doporučujeme ochutnat těstoviny 1 minutu před koncem doby vaření, zda už nejsou „al dente“.
  • Když jsou těstoviny dostatečně uvařené, můžete je přidat do omáčky na pánvi. Ideálně je přidávejte přímo z hrnce z vody, ve které se vařily, voda z neokapaných těstovin poslouží k zahuštění omáčky. Pokud na těstoviny použijete cedník, do omáčky přidejte dvě polévkové lžíce vody z těstovin, ještě před jejím slitím.

    V této fázi je důležité těstoviny dobře propojit s omáčkou, k tomu i následnému servírování na hlubší talíř nejlépe poslouží pinzeta nebo dvě vidličky. Na závěr těstoviny posypte čerstvě nastrouhaným sýrem pecorino romano. Dobrou chuť!

Poznámky

  • Nepoužívejte další suroviny. Do těstovin nepřidávejte olej ani máslo, tuk z guanciale postačí i k uvaření omáčky. Olej navíc může změnit i chuť pokrmu.
  • Pecorino má chuť, která je správným kontrastem ke sladkosti guanciale. Použití jiného sýra nevytvoří kýženou harmonii 🙂