Milánské šafránové rizoto

Milánské šafránové rizoto

Milánské šafránové rizoto

Tento první chod ve své podstatě nejlépe vyzdvihuje aromatické vlastnosti šafránu, ale nejen to, díky jeho silné barvicí schopnosti jsou zrnka rýže ozdobena příjemnou a atraktivní zlatavou barvou, která činí tento pokrm tak výjimečným. Malé kouzlo, které spolu se smetanovým nádechem "mantecatury", která je při přípravě rizota nezbytná, vytvoří rizoto jedinečné a nezaměnitelné chuti. Říkejte mu risotto alla milanese nebo risotto se šafránem, v každém případě vás překvapí svou jednoduchostí!
Přípravy 25 minutes
Vaření 25 minutes
Celkem 50 minutes
Kategorie Rizota
Cuisine Italská
Porce 4 osoby
Obtížnost Střední

Nutriční hodnoty

Velikost porce: 175g | Kalorie: 365kcal | Sacharidy: 4g | Bílkoviny: 9g | Cholesterol: 17mg | Sodík: 550mg | Draslík: 170mg | Vitamin A: 125IU | Vitamin C: 1mg | Kaltsium: 25mg | Raud: 2mg

Suroviny
  

  • 2,5 g cca šafrán
  • 1 L cca zeleninový vývar
  • 300 g rýže Carnaroli (nebo Arborio)
  • 2 šalotka nebo cibule
  • skleničky bílého vína
  • olivový olej
  • plátek másla
  • parmazán
  • sůl

Postup
 

Den předem

  • Nejprve vložte šafránové pestíky do sklenice, přidejte tolik vody, aby byly pestíky zakryté, a nakonec chvíli míchejte. Nechte přes noc louhovat, aby šafrán uvolnil všechnu svou barvu.

Druhý den

  • Připravte si asi 1L zeleninového vývaru a velmi pomalu ho přiveďte k varu.
  • Na pánev dáme olivový olej a nakrájíme na jemno šalotku (cibuli) a dáme do pánve. Až šalotka zesklovatí, přidáme rýži. Nejlépe Carnaroli nebo Arborio, vhodnou na rizoto, má hodně škrobu a rizoto je pak krásně krémové. Rýži necháme trochu osmažit. Přidáte trochu sůl.
  • Přidejte bílé víno a nechte ho zcela odpařit. V této fázi pokračujte ve vaření asi 17-19 minut a podle potřeby přidávejte po naběračkách zeleninový vývar, který se do rýže vsákne: zrnka musí být vždy zakrytá.
  • Pět minut před koncem vaření přilijte vodu se šafránovými pestíky, které jste nechali den předtím vylouhovat, a promíchejte, abyste rizotu dodali chuť a pěknou zlatavou barvu. Po uvaření vypněte oheň a vmíchejte nastrouhaný sýr a plátek másla a necháme pod pokličkou chvilku odpočinout.
  • Nyní je rýže hotová, rizoto dáme na talíř, podávejte horké a ozdobte několika dalšími šafránovými pestíky. Dobrou chuť!

Poznámky

  • Šafrán je křehký květ v barvě vistárie s pouhými třemi pestíky uvnitř, který se pečlivě ručně sbírá, a proto je poměrně drahý produkt, známý také jako červené zlato. Tenké pestíky s ostrou vůní a charakteristickou karmínovou barvou v sobě skrývají a uvolňují jedinečnou chuť a barvu v celé své intenzitě, malé kouzlo, které odjakživa fascinovalo lidi, kteří přišli do styku s tímto vzácným kořením, natolik, že ho považovali za „krále koření„.
Zkoušeli jste tento recept?Zmínit @ochutnejitalii nebo tag #ochutnejitalii!
Předchozí příspěvek

Následující příspěvek