Špagety aglio e olio

Špagety aglio e olio
Špagety aglio, olio e peperoncino jsou klasickým prvním chodem tradiční italské neapolské kuchyně.

Špagety aglio olio e peperoncino (chilli paprička)

Rychlé a snadné špagety aglio e olio jsou ideální, když máme málo času, ale nechceme se vzdát chutného prvního chodu s jednoduchými středomořskými chutěmi.
Přípravy 15 minutes
Vaření 15 minutes
Celkem 30 minutes
Kategorie Těstoviny
Cuisine Italská
Porce 4 osoby
Obtížnost Snadné

Nutriční hodnoty

Kalorie: 293kcal

Suroviny
  

  • 400 g špaget
  • 3-4 stroužky česneku
  • 6-8 PL extra panenského olivového oleje
  • čerstvé nebo sušené chilli papričky podle chuti
  • sůl podle chuti
  • čerstvá petrželka (nepovinné)

Postup
 

  • Ve velkém hrnci svařte vodu s velkým množstvím soli. Mezitím nadrobno nakrájejte chilli papričku. Pokud používáte celé sušené chilli papričky, namočte je před nakrájením na několik minut do teplé vody.
  • Podle chuti se rozhodněte, jak česnek nakrájíte: můžete ho nakrájet nadrobno nebo na plátky silné asi 3 mm. Pokud vám chutná, ale nechcete ho žvýkat, můžete použít stroužky česneku rozříznuté napůl a vyjmout je těsně před přidáním špaget na pánev.
  • Když voda začne vřít, vsypte špagety a vařte je 8-10 minut nebo dokud nejsou al dente (postupujte podle pokynů na obalu těstovin).
  • Na nepřilnavé pánvi rozehřejte extra panenský olivový olej na mírném ohni a přidejte nasekaný česnek a chilli papričku. Za častého míchání vařte 2-3 minuty, dokud česnek nezíská zlatohnědou barvu. V této fázi je důležité být opatrný a nenechat česnek spálit.
  • Špagety slijte, nechte si trochu vody z vaření (1 naběračku) a vlijte je do pánve spolu s česnekem a chilli. Voda z vaření těstovin slouží k vytvoření krémové konzistence.
  • Těstoviny na pánvi osmahněte, dobře promíchejte, aby se vše spojilo a voda se vsákla.
  • Špagety podávejte horké a pro lepší chuť je můžete ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou (nepovinné!). Dobrou chuť!

Poznámky

  • Výraz „aglio e olio“ (česnek a olej) se používá pro označení velmi jednoduchého koření na ochucení obvykle dlouhých těstovin, zejména vermicelli, špaget nebo linguine.
    Recept neapolského původu je v podstatě přepracováním špaget s mušlemi v chudším provedení. Kdysi byl tento pokrm známý také jako „vermicelli alla Borbonica“ nebo dokonce „vermicelli con le vongole fujute“.
  • Vzhledem ke dlouhé historii pokrmu je jisté, že původní verze obsahovala pepř, známý a používaný již ve starém Řecku, a nikoli chilli papričku, která se do Evropy dostala až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem.
Zkoušeli jste tento recept?Zmínit @ochutnejitalii nebo tag #ochutnejitalii!
Následující příspěvek