Penne all’arrabbiata

Course: TěstovinyCuisine: ItalskáDifficulty: Snadné
Porce

4

osoby
Příprava

30

minutes
Energie

1927

kcal

Penne all’ arrabbiata jsou tradiční italské těstoviny, které jsou věhlasné svou ostrostí a pikantností. To když se hospodyně rozčílí (arrabbiarsi znamená rozčílit se) a trošku to s chilli papričkami a česnekem přeženou.

Suroviny

  • 5 PL olivový olej

  • 450 g masitá, pokrájená rajčata

  • sůl mořská

  • pepř

  • 150 ml suché bílé víno

  • 3 ks sušená rajčata

  • 2 ks čerstvá chilli paprička

  • 2 stroužky česnek

  • 400 g těstoviny penne

  • 4 PL petrželka nasekaná

  • sýr pecorino na ozdobu

Postup

  • Olej rozpalte tak, až se z něj bude téměř kouřit. Vhoďte do něj čerstvá rajčata a zprudka je pár minut opékejte. Pak stáhněte plamen a rajčata 20 minut duste doměkka. Osolte, opepřete a rozmixujte je ponorným mixérem.
  • Přidejte víno, sušená rajčata, celé chilli papričky a česnek a znovu přiveďte k varu. Nechte několik minut mírně probublávat.
  • Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu tak, aby byly al dente.
  • Vyjměte chilli papričky (kdo chce, může je nasekat a vrátit zpět) a omáčku znovu dochuťte solí či pepřem. Vmíchejte polovinu petrželky. Těstoviny slijte, spojte s omáčkou, přidejte druhou část petrželky a ozdobte hoblinami pecorina. Ihned podávejte.

Poznámky

  • Na tyto vášnivé těstoviny přišli Římané z oblasti Latio. Doslovný překlad by zněl „naštvané penne“.