Cantuccini di Prato
Cantuccini di Prato
Prato je krásné toskánské město, kde se tyto sušenky vyrábějí po staletí. Připravte si vaše cantuccini a snězte je namočené do vína Vin Santo.
Nutriční hodnoty
Kalorie: 142kcal
Suroviny
- 220 g cukru
- 500 g hladké mouky
- 250 g neloupaných mandlí
- 100 g másla
- 1 sáček instantního sušeného droždí
- špetka soli
- 4 celá vejce, 1 žloutek
- 1 vejce na potření
Postup
- Zapněte troubu na 190 stupňů: když dosáhne této teploty, nechte tam opéct mandle pěkně rozložené na plechu po dobu tří až čtyř minut; vyndejte je z trouby a nechte je ochladit. Mezitím rozpusťte máslo ve vodní lázni.
- Do velké mísy dejte 4 vejce a žloutek. Přidejte špetku soli a cukr: všechno důkladně vyšlehejte, dokud nezískáte pěnitou a nadýchanou směs. Nyní přidejte vlažné rozpuštěné máslo a smíchejte; přidejte prosátou mouku s droždím a dobře spojte všechny ingredience. Jakmile budete mít měkkou, ale ne příliš soudržnou směs, přidejte vychladlé mandle. Přesuňte směs na moukou posypaný vál a rukou ji uhněfte, abyste získali jednolitou koulí.
- Toto těsto rozdělte na dvě nebo tři koule stejné velikosti, z nich vytvořte 2 nebo 3 dlouhé (caa 30 cm) úzké válečky (vysoké cca 2 cm a široké 5 až 7 cm); válečky přesuňte na plech pokrytý pečicím papírem, potřete je lehce rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut v troubě na 190 stupňů.
- Vyndejte válečky z trouby, nechte je pár minut vychladnout a potom je příčně nakrájejte, zisěte tak sušenky (cantucci) široké 1-1,5 cm. Sušenky rozložte znovu na plech a nechte je „zkřupatětu0022 v troubě na 170 stupňů přibližně 10-15 minut.
- Tajemství těchto sušenek je, že jsou pečeny dvakrát: dvojí pečeni je činí křupavými a chutnjmi také uvnitř a umožňuje perfektni uskladnění po mnoho dní.
Poznámky
- Cantuccini se jedí po Jidle namočené do skleniček Vin Santa, tradíčního toskánského vina. (podobné slámovému vínu – pozn. překladatele)
Zkoušeli jste tento recept?Zmínit @ochutnejitalii nebo tag #ochutnejitalii!