Typická italská vína a jejich původ

Typická italská vína a jejich původ

Italové milují víno a skoro všicchni ho pijí. Víno doplńuje každe jídlo kromě snidaně a každý italký region má svá typická vína. Půda, klima a druh hroznů určují druh a kvalitu vyrobeného vína.

Na hornatém a studeném severu Itálie se vyrábějí především svěží bílá vína s květinovými vůněmi, s výraznější kyselinkou. Kyselá chuť je dána nízkou teplotu, která nedovolí hroznům, aby příliš uzrály. Pokud hrozny neuzrají, nezesládnou a víno zůstane svěží a jemné. Aby se dalo na severu vyrobit významné víno, je potřeba, aby hlavní druh hroznů byl aromatický a aby víno zrálo v malých sudech, které ze sebe vydávají vůně a strukturu. Velmi známá jsou vína z regionu Trento z oblastí Terlano, San Michele, Caldaro. Ještě známější je Prosecco, které se vyrábí ve Venetu: toto bílé šumivé víno, nepříliš alkoholické, se dobře kombinuje s mnohými italskými jídly jak z masa, tak z ryb.

V Piemontu, hornatém a v zimě chladném regionu, se vyrábí elegantní červená vína, výrazná a komplexní na základě hroznů Nebbiolo. Nejznámější z nich je Barolo. V minulosti bylo Barolo velmi bohaté na třísloviny, které v ústech způsobují svíravý pocit z vína. Bylo nutné čekat mnoho let, než se dalo s chutí pít.

Dnes se používají moderní techniky výroby, díky nimž se stává příjemné k pití po pár letech, ale ti, kteří nejvíce dodržují tradice, odmítají inovace a čekají klidně i deset let, než si vypijí jednu lahev.

Na západě Piemontu, natažený jako ještěrka na slunci, se nachází jeden dlouhý a úzký region otočený k moři: je to Ligurie. Tady se vyrábí jemná bílá vína s nazelenalými odstíny, voní po květinách a jarním ovoci, jsou skvělá s pestem, typickým jídlem známým po celém světě.

Vyrábí se zde také jedno velmi speciální víno, Sciachetrà: je to sladké víno, italsky se mu říká také passito. Passito znamená, že když jsi hrozny zralé, nevyrábí se z nich hned vino, ale nechávají se na vinné révě vystavené větru a slanému vzduchu, který přichází od moře, dokud se hrozny trochu nevysuší. Voda se vypaří, cukr je více koncentrovaný a výsledkem je jedinečné sladkoslané víno, které musíte rozhodně ochutnat.Trochu jižněji, v regionu Emilia Romagna mezi městy Piacenza, Parma a Modena, se výrabí červená šumivá vína, která mají sklon být sladká.

Mnozí Češi znají Lambrusco, lehké, voňavé a velmi šumivé víno.Ještě více na jih, v Toskánsku, kde je klima mírnější než na severu, se vyrábí především červené víno na základě hroznů Sangiovese. Nejznámější toskánské víno je určitě Chianti: má intenzivní vůní, ne květinovou, ale kořeněnou, je hřejivější a obsahuje více minerálů než ta ze severu: jestli máte rádi výrazné chutě a steaky na grilu, toto je to pravé víno pro vás.

Mnohem více na jih, v Kampanii, Kalábrii a především na Sicílii, se vyrábějí velmi aromatická bílá vína: tato vína jsou úplně jiná než ta benátská nebo trentská a voní po sladkém zralém ovoci, uvařeném velmi teplým sluncem. Na Sicílii je tak teplo, že výrobci vína musí hrozny sklízet v noci, aby se nezničily (velmi romantické, ale velmi málo praktické). Vzhledem k vysokým teplotám se na Sicílii vyrábí sladká, intenzivní a úžasná vína jako např. Marsala a Passito di Pantelleria, ta jsou skvělá se sladkostmi plnými kandovaného ovoce a rozinek, které jsou typické pro jih Itálie.

Jak se vybírá dobré italské víno?

  • Víno se vybírá také na základě jídla, které si přejeme jíst. Jemná vína se většinou kombinují s delikátními jídly, intenzivní vína s chuťově bohatšími jídly. Jistá kombinace je ta mezi jídlem a vínem ze stejného regionu, jako např. parmská šunka a lambrusco, steak Fiorentina a Chianti Classico, mozzarella z Kampanie a Fiana di Avellino. Bublinky se dobře hodí k mnohým jídlům: oxid uhličitý obsažený ve víně čistí ústa od tuku a lcombinace jsou snadné a všestranné.
  • Rozhodněte si váš rozpočet, pamatujte ale na to, že víno nemůže stát příliš málo. Pokud lahev vína stojí stejně jako lahev vody, stěží to bude vynikající víno. Cena není garance kvality, ale je vysoce nepravděpodobné, že najdete kvalitu v příliš levných lahvích.
  • Ochutnávejte, zkoušejte, chybujte a zkoušejte znovu. „Chybami se člověk učí“, není jiný způsob jak poznávat vína, než je ochutnávat, degustovat a porovnávat mezi sebou ta, která jste pili.
  • Pokud o vínu nic nevíte, najděte si nějakou vinotéku, která se vám líbí, a požádejte o informace: s pomocí experta je výběr určitě jednodušší.
  • Kvalita a chuť jsou dvě různé věci: existují velmi drahá a velmi kvalitní vína, která by vám nemusela chutnat. Každý člověk má jiné chutě.
  • Hledejte na internetu. Skoro všichni italští výrobci vín mají vlastní internetové stránky a existují tisíce stránek s aktualizovanými cenami, popisy výrobků, kombinacemi s jídlem.
Předchozí příspěvek