Klasická italská minestrone

Klasická italská minestrone

Klasická italská minestrone

Minestrone je kříženec polévky (připravované pouze ze zeleniny a nanejvýš z chlebových krutonů) a minestrone (zelenina a obiloviny, jako jsou těstoviny, rýže, ječmen…), který se zrodil po objevení Ameriky a zavedení některých základních surovin, jako jsou brambory, kukuřice a fazole, které předtím ve “starém světě” neexistovaly. Zde je klasická verze.
Přípravy 50 minutes
Vaření 40 minutes
Celkem 1 hour 10 minutes
Kategorie Zelenina
Cuisine Italská
Porce 6 osoby
Obtížnost Snadné

Nutriční hodnoty

Kalorie: 789kcal

Suroviny
  

  • 400 g žeber mangoldu
  • 300 g mrkve
  • 300 g brambor
  • 300 g cuket
  • 250 g růžiček květáku
  • 250 g cibule
  • 200 g již namočených sušených fazolí borlotti
  • 150 g zeleného celeru
  • 120 g těstovin ditalini rigati
  • 90 g strouhaného parmezánu
  • 80 g cca kousek prosciutta cruda, sádla nebo slaniny
  • PL cca extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Svazek aromatickych bylin

  • 1 pórek
  • šalvěj
  • rozmarýn
  • tymián

Postup
 

  • Připravte si aromatickou kytici: 2 snítky tymiánu, 1 snítku šalvěje a 1 snítku rozmarýnu vložte do pórkového pouzdra a převažte kuchyňským provázkem.
  • Zeleninu očistěte; cuketu a brambory nakrájejte na 2 cm kostky, mrkev a celer na 1,5 cm kostky. Květák rozdělte na růžičky. Očistěte žebra tak, že oddělíte stonek od listu; stonek nakrájejte na 1,5 cm čtverce a list na 3 cm vysoké proužky. Nakrájejte cibuli.
  • Do velkého vysokého hrnce nalijte 2-3 lžíce oleje a na středním plameni 2-3 minuty smažte cibuli, stroužek česneku a prosciutto crudo (můžete ji nahradit sádlem nebo slaninou).
  • Přidejte aromatickou kytici, pak všechnu zeleninu kromě žeberních listů, růžiček květáku a fazolek, 1 minutu opékejte a poté podlijte 1,5 litrem vody nebo zeleninového vývaru.
  • Pokračujte 15 minut od okamžiku, kdy se začne vařit, a poté přidejte listy mangoldu, růžičky květáku a fazolky. Vařte dalších 25 minut, přidejte těstoviny a za 7-8 minut je uvařte.
  • Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s kapkou olivového oleje a strouhaným sýrem grana.

Poznámky

  • Neexistuje žádný pevně daný recept, většinou se prostě uvaří zelenina, jaká je v daném ročním období k dispozici, někdy navíc těstoviny či rýže.
Zkoušeli jste tento recept?Zmínit @ochutnejitalii nebo tag #ochutnejitalii!
Předchozí příspěvek