Klasická italská minestrone

Klasická italská minestrone

Course: ZeleninaCuisine: ItalskáDifficulty: Snadné
Porce

6

servings
Příprava

50

minutes
Energie

789

kcal

Minestrone je kříženec polévky (připravované pouze ze zeleniny a nanejvýš z chlebových krutonů) a minestrone (zelenina a obiloviny, jako jsou těstoviny, rýže, ječmen…), který se zrodil po objevení Ameriky a zavedení některých základních surovin, jako jsou brambory, kukuřice a fazole, které předtím ve “starém světě” neexistovaly. Zde je klasická verze.

Suroviny

  • 400 g žeber mangoldu

  • 300 g mrkve

  • 300 g brambor

  • 300 g cuket

  • 250 g růžiček květáku

  • 250 g cibule

  • 200 g již namočených sušených fazolí borlotti

  • 150 g zeleného celeru

  • 120 g těstovin ditalini rigati

  • 90 g strouhaného parmezánu

  • cca 80 g kousek prosciutta cruda, sádla nebo slaniny

  • cca 2½ PL extra panenského olivového oleje

  • 1 stroužek česneku

  • sůl a pepř podle chuti

  • Svazek aromatickych bylin
  • 1 pórek

  • šalvěj

  • rozmarýn

  • tymián

Postup

  • Připravte si aromatickou kytici: 2 snítky tymiánu, 1 snítku šalvěje a 1 snítku rozmarýnu vložte do pórkového pouzdra a převažte kuchyňským provázkem.
  • Zeleninu očistěte; cuketu a brambory nakrájejte na 2 cm kostky, mrkev a celer na 1,5 cm kostky. Květák rozdělte na růžičky. Očistěte žebra tak, že oddělíte stonek od listu; stonek nakrájejte na 1,5 cm čtverce a list na 3 cm vysoké proužky. Nakrájejte cibuli.
  • Do velkého vysokého hrnce nalijte 2-3 lžíce oleje a na středním plameni 2-3 minuty smažte cibuli, stroužek česneku a prosciutto crudo (můžete ji nahradit sádlem nebo slaninou).
  • Přidejte aromatickou kytici, pak všechnu zeleninu kromě žeberních listů, růžiček květáku a fazolek, 1 minutu opékejte a poté podlijte 1,5 litrem vody nebo zeleninového vývaru.
  • Pokračujte 15 minut od okamžiku, kdy se začne vařit, a poté přidejte listy mangoldu, růžičky květáku a fazolky. Vařte dalších 25 minut, přidejte těstoviny a za 7-8 minut je uvařte.
  • Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s kapkou olivového oleje a strouhaným sýrem grana.

Poznámky

  • Neexistuje žádný pevně daný recept, většinou se prostě uvaří zelenina, jaká je v daném ročním období k dispozici, někdy navíc těstoviny či rýže.