Klasická italská minestrone
Klasická italská minestrone
Minestrone je kříženec polévky (připravované pouze ze zeleniny a nanejvýš z chlebových krutonů) a minestrone (zelenina a obiloviny, jako jsou těstoviny, rýže, ječmen…), který se zrodil po objevení Ameriky a zavedení některých základních surovin, jako jsou brambory, kukuřice a fazole, které předtím ve “starém světě” neexistovaly. Zde je klasická verze.
Nutriční hodnoty
Kalorie: 789kcal
Suroviny
- 400 g žeber mangoldu
- 300 g mrkve
- 300 g brambor
- 300 g cuket
- 250 g růžiček květáku
- 250 g cibule
- 200 g již namočených sušených fazolí borlotti
- 150 g zeleného celeru
- 120 g těstovin ditalini rigati
- 90 g strouhaného parmezánu
- 80 g cca kousek prosciutta cruda, sádla nebo slaniny
- 2½ PL cca extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř podle chuti
Svazek aromatickych bylin
- 1 pórek
- šalvěj
- rozmarýn
- tymián
Postup
- Připravte si aromatickou kytici: 2 snítky tymiánu, 1 snítku šalvěje a 1 snítku rozmarýnu vložte do pórkového pouzdra a převažte kuchyňským provázkem.
- Zeleninu očistěte; cuketu a brambory nakrájejte na 2 cm kostky, mrkev a celer na 1,5 cm kostky. Květák rozdělte na růžičky. Očistěte žebra tak, že oddělíte stonek od listu; stonek nakrájejte na 1,5 cm čtverce a list na 3 cm vysoké proužky. Nakrájejte cibuli.
- Do velkého vysokého hrnce nalijte 2-3 lžíce oleje a na středním plameni 2-3 minuty smažte cibuli, stroužek česneku a prosciutto crudo (můžete ji nahradit sádlem nebo slaninou).
- Přidejte aromatickou kytici, pak všechnu zeleninu kromě žeberních listů, růžiček květáku a fazolek, 1 minutu opékejte a poté podlijte 1,5 litrem vody nebo zeleninového vývaru.
- Pokračujte 15 minut od okamžiku, kdy se začne vařit, a poté přidejte listy mangoldu, růžičky květáku a fazolky. Vařte dalších 25 minut, přidejte těstoviny a za 7-8 minut je uvařte.
- Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s kapkou olivového oleje a strouhaným sýrem grana.
Poznámky
- Neexistuje žádný pevně daný recept, většinou se prostě uvaří zelenina, jaká je v daném ročním období k dispozici, někdy navíc těstoviny či rýže.
Zkoušeli jste tento recept?Zmínit @ochutnejitalii nebo tag #ochutnejitalii!