Špagety aglio e olio
Špagety aglio olio e peperoncino (chilli paprička)
Rychlé a snadné špagety aglio e olio jsou ideální, když máme málo času, ale nechceme se vzdát chutného prvního chodu s jednoduchými středomořskými chutěmi.
Nutriční hodnoty
Kalorie: 293kcal
Suroviny
- 400 g špaget
- 3-4 stroužky česneku
- 6-8 PL extra panenského olivového oleje
- čerstvé nebo sušené chilli papričky podle chuti
- sůl podle chuti
- čerstvá petrželka (nepovinné)
Postup
- Ve velkém hrnci svařte vodu s velkým množstvím soli. Mezitím nadrobno nakrájejte chilli papričku. Pokud používáte celé sušené chilli papričky, namočte je před nakrájením na několik minut do teplé vody.
- Podle chuti se rozhodněte, jak česnek nakrájíte: můžete ho nakrájet nadrobno nebo na plátky silné asi 3 mm. Pokud vám chutná, ale nechcete ho žvýkat, můžete použít stroužky česneku rozříznuté napůl a vyjmout je těsně před přidáním špaget na pánev.
- Když voda začne vřít, vsypte špagety a vařte je 8-10 minut nebo dokud nejsou al dente (postupujte podle pokynů na obalu těstovin).
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte extra panenský olivový olej na mírném ohni a přidejte nasekaný česnek a chilli papričku. Za častého míchání vařte 2-3 minuty, dokud česnek nezíská zlatohnědou barvu. V této fázi je důležité být opatrný a nenechat česnek spálit.
- Špagety slijte, nechte si trochu vody z vaření (1 naběračku) a vlijte je do pánve spolu s česnekem a chilli. Voda z vaření těstovin slouží k vytvoření krémové konzistence.
- Těstoviny na pánvi osmahněte, dobře promíchejte, aby se vše spojilo a voda se vsákla.
- Špagety podávejte horké a pro lepší chuť je můžete ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou (nepovinné!). Dobrou chuť!
Poznámky
- Výraz „aglio e olio“ (česnek a olej) se používá pro označení velmi jednoduchého koření na ochucení obvykle dlouhých těstovin, zejména vermicelli, špaget nebo linguine.
Recept neapolského původu je v podstatě přepracováním špaget s mušlemi v chudším provedení. Kdysi byl tento pokrm známý také jako „vermicelli alla Borbonica“ nebo dokonce „vermicelli con le vongole fujute“. - Vzhledem ke dlouhé historii pokrmu je jisté, že původní verze obsahovala pepř, známý a používaný již ve starém Řecku, a nikoli chilli papričku, která se do Evropy dostala až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem.
Zkoušeli jste tento recept?Zmínit @ochutnejitalii nebo tag #ochutnejitalii!