Noky s klobásou a gorgonzolou

Noky s klobásou a gorgonzolou
noky

Noky s klobásou a gorgonzolou

V italské kuchyni jsou noky (gnocchi) s klobásou a gorgonzolou pokrmem, který vyvolává pocit tepla a pohody. Tento recept vás provede cestou chutí, díky níž bude tento pokrm přístupný a lahodný pro vaše chuťové buňky.
Přípravy 20 minutes
Vaření 10 minutes
Kategorie Těstoviny
Cuisine Italská
Porce 4 osoby
Obtížnost Snadné

Nutriční hodnoty

Velikost porce: 190g | Kalorie: 550kcal | Sacharidy: 3g | Tuk: 35g | Cholesterol: 60mg | Sodík: 900mg | Draslík: 350mg | Cukr: 3g | Vitamin A: 250IU | Vitamin C: 5mg | Kaltsium: 170mg

Suroviny
  

  • 700 g bramborových noků
  • 3 ks italské klobásy
  • 180 g gorgonzoly
  • 200 ml čerstvé smetany
  • ½ skleničky suchého bílého vína
  • 2 PL olivového oleje (extra panenského)
  • 1 ks cibule
  • sůl a pepř podle chuti

Postup
 

  • Začněme klíčovou ingrediencí: klobásou. Můžete použít klasickou italskou klobásu, nebo pokud jste příznivci koření, toskánskou klobásu – jakákoli odrůda vám poskytne skvělý výsledek. Maso z klobásy vyjměte z obalu a nakrájejte ho na kousky velké asi jako nehet.
  • Na prkénku nakrájejte nadrobno cibuli a poté ji osmahněte na dostatečně velké pánvi s extra panenským olivovým olejem a po počkání, až cibule uvolní své aroma, přidejte klobásu. Nechte ji pomalu zhnědnout, aby získala onu bohatou, pikantní chuť, která z tohoto pokrmu dělá apoteózu chuti.
  • Mezitím v malém hrnci opatrně přilijte čerstvou smetanu a přiveďte ji téměř k bodu varu. Když se na stěnách hrnce začnou tvořit malé bublinky, přidejte celý sýr gorgonzola. Nechte sýr pomalu rozpustit a hýčkejte ho jeho neodolatelnou vůní.
  • To je ideální okamžik pro ochucení klobásu s bílým vínem, které pozvedne chuťovou úroveň do jiné dimenze. Nalijte asi půl sklenice.
  • Mezitím si v hrnci uvařte noky ve velkém množství vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové a v tu chvíli je opatrně přendejte do pánve s klobásami a cibulí. To je okamžik, kdy noky začnou tančit s ostatními ingrediencemi a vstřebávat všechny chutě a vůně.
  • Po přidání noků přidejte do malého hrnce také gorgonzolovou omáčku. Jemně promíchejte a nechte každý nok obalit bohatou omáčkou. Nechte vše několik minut ochutnávat, aby se ingredience spojily v symfonii chutí.
  • Noky s klobásou a gorgonzolou jsou připraveny k podávání. Opatrně je přendejte na talíře a pokrm ozdobte trochou mletého černého pepře. Dobrou chuť!

Poznámky

  • Chcete-li pokrmu dodat více chuti, můžete do klobásy přidat špetku fenyklových semínek.
  • Množství gorgonzoly je na vašem uvážení, záleží na tom, jak moc chcete chuť zintenzivnit. Dávkování dobře upravte, a pokud bude příliš husté, přidejte trochu mléka nebo vody z vaření noků.
Zkoušeli jste tento recept?Zmínit @ochutnejitalii nebo tag #ochutnejitalii!
Původní špagety carbonara recept
Předchozí příspěvek