Piemontská zelená omáčka

Piemontská zelená omáčka

Piemontská zelená omáčka

Zelená omáčka (v dialektu bagnet verd) je jednou z tradičních příloh k vařenému masu. Je to recept piemontského původu, který se snadno připravuje a vychutnává se také s rybami, zeleninou nebo na crostini spolu se sklenkou prosecca.
Přípravy 15 minutes
Vaření 40 minutes
Celkem 55 minutes
Kategorie Omáčky
Cuisine Italská
Porce 4 osoby
Obtížnost Snadné

Nutriční hodnoty

Kalorie: 128kcal

Suroviny
  

  • 100 g petržele
  • 2 ks žloutky z vajec uvařených natvrdo
  • 1 krajíc starého chleba (ne suchého a pouze uvnitř))
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 3 filety z ančoviček v oleji
  • 1 PL odsolených kaparů
  • ½ stroužku česneku
  • 100 g extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup
 

  • Přípravu salsy verde začněte tím, že ze starého chleba odstraníte kůrku a strouhanku vložíte do mísy s bílým vinným octem. Měla by se namáčet asi 10 minut.
  • Mezitím omyjte, osušte a nahrubo nasekejte čerstvou petrželku.
  • V míse smíchejte vymačkanou strouhanku, sardelové filety, dva tvrdé žloutky, kapary, česnek a extra panenský olivový olej. Vše rozmixujte ponorným mixérem, až vznikne homogenní omáčka.
  • Přidejte petrželku, kterou jste si předtím připravili, znovu rozmixujte a podle chuti osolte a opepřete.
  • Nechte salsu verde odležet při pokojové teplotě alespoň půl dne, poté je připravena k podávání s vašimi pokrmy!

Poznámky

  • Pomocí mixéru získáte krémovou salsu verde, ale pokud dáváte přednost „syrovějšímu“ výsledku, musíte suroviny jemně nasekat nožem a pak je hníst a postupně přidávat olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Omáčka je nevařená, velmi chutná, její intenzivní vůně a chuť může vylepšit i pokrmy z ryb vařených v páře, brambory a vařenou zeleninu. Pomazánka na malé kanapky je velmi chutným nápadem na aperitiv nebo předkrm.
Zkoušeli jste tento recept?Zmínit @ochutnejitalii nebo tag #ochutnejitalii!