Jak si vybrat těstoviny: oblíbené značky a kritéria výběru podle Italů

Jak si vybrat těstoviny: oblíbené značky a kritéria výběru podle Italů

Těstoviny jsou oblíbeným jídlem po celém světě, ale nikdo si jich necení tolik jako Italové. Díky kulinářské tradici a široké nabídce kvalitních značek je Itálie bezpochyby říší těstovin. V tomto článku se podrobně seznámíme se základními kritérii pro výběr nejlepší značky nebo druhu těstovin, zjistíme, jaké značky a druhy Italové preferují, a podělíme se o několik kulinářských zajímavostí, které mezinárodnímu publiku ještě více zpestří zážitek.

Kritéria pro výběr těstovin

  1. Kvalita surovin: Kvalita surovin je pro kvalitní těstoviny rozhodujícím faktorem. Italové dávají přednost semolině z tvrdé pšenice, která těstovinám dodává vynikající chuť a strukturu. Některé značky také používají přírodní suroviny a dodržují tradiční výrobní postupy, aby si těstoviny co nejlépe zachovaly své vlastnosti.
  2. Způsob výroby: Způsob výroby může výrazně ovlivnit kvalitu těstovin. Některé značky volí pomalé sušení při nízkých teplotách, díky němuž si těstoviny zachovávají svou charakteristickou chuť a strukturu. Jiné tradiční postupy, jako je například použití bronzu k protlačování těsta strojkem na těstoviny, mohou těstovinám dodat drsnější povrch, který je ideální k tomu, aby na těstovinách lépe držela omáčka.
  3. Tvar a textura: Tvar a textura těstovin jsou úzce spjaty s italskou kulinářskou tradicí. Nejznámější a nejuniverzálnější jsou špagety, ideální k jednoduchým i složitějším omáčkám. Penne rigate jsou ideální pro krémové omáčky, zatímco fusilli mistrně zachytí všechny druhy koření. Výběr tvaru závisí na pokrmu, který chcete připravit, ale i na osobních preferencích.
  4. Značka a pověst: V Itálii existuje mnoho známých značek těstovin, z nichž každá má svou vlastní historii a ikonický produkt. La Molisana, Rummo, De Cecco a Garofalo jsou jen některé z oblíbených značek. Výběr důvěryhodné značky může poskytnout záruku stálé kvality a udržitelnosti.

Co znamená „tažený bronzem“ nebo „sušený za studena“?

Když hovoříme o těstovinách trafilata al bronzo (tažených bronzem) nebo essiccata a freddo (sušených za studena), máme na mysli dva výrobní postupy, které ovlivňují kvalitu a vlastnosti těstovin.
Tažení bronzovým drátem je tradiční postup, při kterém se těstoviny protlačují bronzovou matricí. Díky této matrici mají těstoviny mírně drsný a porézní povrch, který umožňuje lepší přilnavost omáček. Tato vlastnost napomáhá lepšímu rozložení omáčky na těstovinách a zajišťuje intenzivnější chuťový zážitek. Kromě toho bronzové tažení lépe zachovává organoleptické vlastnosti zrna, což přispívá k uspokojivější struktuře a delší době vaření.
Na druhou stranu sušení při nízkých teplotách je proces, který trvá déle, ale lépe zachovává vlastnosti těstovin. Při této metodě se těstoviny suší pomalu při nižších teplotách než při tradičním sušení. To umožňuje zachovat strukturu bílkovin těstovin a zároveň zachovat jejich původní chuť, strukturu a barvu. Sušení při nízkých teplotách rovněž přispívá k rovnoměrnému vaření a snižuje riziko potrhání těstovin.
Jak bronzové tažení, tak sušení při nízkých teplotách, jsou považovány za znaky kvality při výrobě těstovin. Tyto tradiční metody vyžadují více času a stojí více než rychlejší průmyslové postupy, ale výsledkem jsou vysoce kvalitní těstoviny s autentickou chutí a vynikající strukturou.

Jaké jsou preference Italů, pokud jde o těstoviny?

Italové mají pro těstoviny vrozenou vášeň, ale jejich obliba se u každého liší. Existují však určité značky a druhy těstovin, které jsou v italských domácnostech v kurzu po desetiletí.
Barilla, jedna z nejznámějších světových značek, je oblíbená díky široké škále tvarů těstovin a všeobecné dostupnosti v supermarketech po celém světě. Společnost De Cecco, založená v roce 1886, je známá svými vysoce kvalitními těstovinami z tvrdé pšeničné krupice. Garofalo z italské oblasti Kampánie nabízí širokou škálu formátů a vyznačuje se použitím výběrové tvrdé pšenice. Další renomovanou značkou je Rummo, proslulá svými trvanlivými těstovinami a bronzovým zpracováním (v České republice je snadno k sehnání!). Společnost Voiello s více než 140 letou tradicí je oblíbená pro své měkké a hedvábné těstoviny. A konečně La Molisana, jejíž závod na výrobu těstovin se nachází v nadmořské výšce 730 metrů v srdci Molise.

Preference Italů, pokud jde o druhy těstovin, se řídí regionálními tradicemi a typickými recepty. V celé Itálii jsou bezpochyby nejoblíbenější špagety, které jsou oblíbené pro svou všestrannost. Velmi oblíbené a ceněné jsou také těstoviny penne rigate, fusilli, rigatoni a farfalle, z nichž každý typ má své jedinečné vlastnosti, které se přizpůsobují různým omáčkám a úpravám.

Kulinářské zajímavosti pro váš přístup k těstovinám

Kromě výběru těstovin jsou tu i některé kulinářské zajímavosti, které italskou kuchyni zajímavě zpestřují.

  • Dokonalost „al dente“: Italové přikládají velký význam vaření těstovin „al dente“. Tento termín znamená, že těstoviny se vaří pouze do té doby, až si na skus zachovají mírně pevnou strukturu, ale nejsou tvrdé ani rozvařené. Pokud těstoviny dobře odolávají vaření a dokáží zůstat „al dente“, znamená to, že se rozhodně jedná o kvalitní druh těstovin.
  • Pravidlo omáčky: Italové tvrdí, že těstoviny jsou hlavně prostředkem k distribuci omáčky. Proto je nezbytné zvolit takový tvar těstovin, který se dobře hodí k omáčce, aby každé sousto bylo symfonií chutí.
  • Regionální omáčky: Každý italský region má své charakteristické omáčky, které se skvěle hodí k určitým druhům těstovin. Například římské spaghetti alla carbonara, apulijské orecchiette alle cime di rapa a tagliolini al tartufo z oblasti Emilia-Romagna.
  • Výzva „boloňských špaget“: Ačkoli ragù alla Bolognese je jednou z nejznámějších omáček na světě, italská tradice velí podávat ji s těstovinami tagliatelle, a nikoli se špagetami, jak je tomu často v zahraničí.

Výběr správných těstovin může být obohacující zkušeností, zejména pokud se zohlední kritéria výběru, jako je kvalita surovin, způsob výroby, tvar a pověst značky. Italové mají své oblíbené značky, jako jsou Barilla, De Cecco, Garofalo, Rummo, Voiello a La Molisana, a oceňují širokou škálu druhů těstovin, přičemž špagety zaujímají čestné místo. Kromě kritérií výběru jsou je důležité těstoviny připravit „al dente“, tedy na skus.