Piemontská zelená omáčka
Zelená omáčka (v dialektu bagnet verd) je jednou z tradičních příloh k vařenému masu. Je to recept piemontského původu, který se snadno připravuje a vychutnává se také s rybami, zeleninou nebo na crostini spolu se sklenkou prosecca.
Přípravy 15 minutes mins
Vaření 40 minutes mins
Celkem 55 minutes mins
Course Omáčky
Cuisine Italská
Porce 4 osoby
Obtížnost Snadné
Kalorie: 128kcal
- 100 g petržele
- 2 ks žloutky z vajec uvařených natvrdo
- 1 krajíc starého chleba (ne suchého a pouze uvnitř))
- 50 ml bílého vinného octa
- 3 filety z ančoviček v oleji
- 1 PL odsolených kaparů
- ½ stroužku česneku
- 100 g extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Přípravu salsy verde začněte tím, že ze starého chleba odstraníte kůrku a strouhanku vložíte do mísy s bílým vinným octem. Měla by se namáčet asi 10 minut.
Mezitím omyjte, osušte a nahrubo nasekejte čerstvou petrželku.
V míse smíchejte vymačkanou strouhanku, sardelové filety, dva tvrdé žloutky, kapary, česnek a extra panenský olivový olej. Vše rozmixujte ponorným mixérem, až vznikne homogenní omáčka.
Přidejte petrželku, kterou jste si předtím připravili, znovu rozmixujte a podle chuti osolte a opepřete.
Nechte salsu verde odležet při pokojové teplotě alespoň půl dne, poté je připravena k podávání s vašimi pokrmy!
- Pomocí mixéru získáte krémovou salsu verde, ale pokud dáváte přednost "syrovějšímu" výsledku, musíte suroviny jemně nasekat nožem a pak je hníst a postupně přidávat olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Omáčka je nevařená, velmi chutná, její intenzivní vůně a chuť může vylepšit i pokrmy z ryb vařených v páře, brambory a vařenou zeleninu. Pomazánka na malé kanapky je velmi chutným nápadem na aperitiv nebo předkrm.