Rosellina italská focaccia
Italská focaccia
Rosellina focaccia je rozhodně nejlepší italský recept na focacciu, který můžete připravit. Je velmi podobná slavné focaccii z Apulie (focaccia barese), ale do těsta se přidávají brambory, aby bylo ještě měkčí. Jsme si jisti, že recept na tuto domácí focacciu se bude všem líbit. Tento recept je na těsto na 1 kulatou focacciu.
Nutriční hodnoty
Velikost porce: 100g | Kalorie: 224kcal | Sacharidy: 30.6g | Bílkoviny: 9.4g | Tuk: 6.2g | Sodík: 1mg | Vláknina: 3.5g | Cukr: 1.8g
Suroviny
- 50 g hladké výběrové mouky (typ 00)
- 150 g hladké mouky (typ 0)
- 100 g krupice
- 175 ml vody
- 75 g cca vařených brambor
- 1,5 PL kvalitního olivového oleje
- 7 g soli
- 1,5 g sušeného droždí (nebo 2,5 čerstvého droždí)
Postup
Den předem
- V hrnci uvařte jednu nebo dvě brambory, ideální množství je asi 75 g cca vařených brambor. Hotové je můžete dát na talíř, rozmačkat vidličkou a nechat vychladnout. V míse si připravte 175 ml vody a pokud jste se rozhodli použít čerstvé droždí, rozpusťte ho v ní za stálého míchání lžící.
- Nyní připravte těsto. Nejprve smíchejte všechny tři druhy mouky a promíchejte je lžící. Pomalu přilévejte vodu a začněte hníst mouku, přidejte 1,5 PL kvalitního olivového oleje, brambory a sušené droždí (pokud jste již ve vodě nepoužili čerstvé droždí). Takto pokračujte, dokud vám nedojde voda, a než ji dolijete všechnu, přidejte sůl. Dobré vypracování těsta je pro úspěch tohoto receptu velmi důležité. Ujistěte se, že je těsto homogenní a že dobře absorbovalo vodu; když se již nelepí, můžete ho dohníst rukama.
- Pak těsto na focacciu vložte do poměrně velké mísy a přikryjte je potravinovou fólií. Po vykynutí ho dejte do lednice a nechte ho 8 až 16 hodin kynout.
Druhý den
- Vyjměte těsto z chladničky a nechte ho kynout při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu.
- Odstraňte potravinovou fólii a připravte si čistou plochu, na které těsto vyválíte a posypete krupicí. Mísu s těstem otočte dnem vzhůru, aby těsto spadlo na krupici. Vezměte si do ruky trochu krupice a posypte vrchní část těsta moukou, aby se nelepilo. Těsto rozetřete prsty a přitiskněte je nejprve k okrajům a poté do středu těsta. Když je dostatečně široká, položte ji na kulatý plech potřený olivovým olejem.
- Pokračujte v roztírání těsta focaccia na plech stejnou metodou, jaká byla popsána v předchozím kroku, tj. přitlačením prsty. Když focaccia pokryje celou plochu plechu, můžete troubu rozehřát na 200 °C a postarat se o polevu.
- Ochucení: Focacciu můžete ozdobit tradičními přísadami, tj. extra panenským olivovým olejem a cherry rajčátky. Případně můžete přidat cibuli (nejlépe červenou) a trochu oregana, nebo můžete nechat focacciu bílou a ochutit ji jen olejem a rozmarýnem. Tento výběr závisí na vás a vašem vkusu, nebojte se experimentovat!
- Nastavte troubu na statický režim 200 °C , jak je uvedeno v kroku 3, a pečte focacciu 10 minut na spodní části trouby a dalších 10 minut na střední části. Po celkem asi 20 minutách bude focaccia hotová. Před ochutnáním vyjměte z trouby a nechte 15 minut vychladnout.
- Buon appetito! Dobrou chuť!
Poznámky
- Na dochucení focaccie můžete použít libovolné množství ingrediencí. Olivový olej a rozmarýn, cherry rajčata, cibule atd. Olivový olej musí být rozhodně hvězdou receptu, proto se doporučuje použít kvalitní olej.
Zkoušeli jste tento recept?Zmínit @ochutnejitalii nebo tag #ochutnejitalii!