Go Back

Milánské šafránové rizoto

Tento první chod ve své podstatě nejlépe vyzdvihuje aromatické vlastnosti šafránu, ale nejen to, díky jeho silné barvicí schopnosti jsou zrnka rýže ozdobena příjemnou a atraktivní zlatavou barvou, která činí tento pokrm tak výjimečným. Malé kouzlo, které spolu se smetanovým nádechem "mantecatury", která je při přípravě rizota nezbytná, vytvoří rizoto jedinečné a nezaměnitelné chuti. Říkejte mu risotto alla milanese nebo risotto se šafránem, v každém případě vás překvapí svou jednoduchostí!
Přípravy 25 minutes
Vaření 25 minutes
Celkem 50 minutes
Kategorie Rizota
Cuisine Italská
Porce 4 osoby
Obtížnost Střední

Nutriční hodnoty

Velikost porce: 175g | Kalorie: 365kcal | Sacharidy: 4g | Bílkoviny: 9g | Cholesterol: 17mg | Sodík: 550mg | Draslík: 170mg | Vitamin A: 125IU | Vitamin C: 1mg | Kaltsium: 25mg | Raud: 2mg

Suroviny
  

  • 2,5 g cca šafrán
  • 1 L cca zeleninový vývar
  • 300 g rýže Carnaroli (nebo Arborio)
  • 2 šalotka nebo cibule
  • skleničky bílého vína
  • olivový olej
  • plátek másla
  • parmazán
  • sůl

Postup
 

Den předem

  • Nejprve vložte šafránové pestíky do sklenice, přidejte tolik vody, aby byly pestíky zakryté, a nakonec chvíli míchejte. Nechte přes noc louhovat, aby šafrán uvolnil všechnu svou barvu.

Druhý den

  • Připravte si asi 1L zeleninového vývaru a velmi pomalu ho přiveďte k varu.
  • Na pánev dáme olivový olej a nakrájíme na jemno šalotku (cibuli) a dáme do pánve. Až šalotka zesklovatí, přidáme rýži. Nejlépe Carnaroli nebo Arborio, vhodnou na rizoto, má hodně škrobu a rizoto je pak krásně krémové. Rýži necháme trochu osmažit. Přidáte trochu sůl.
  • Přidejte bílé víno a nechte ho zcela odpařit. V této fázi pokračujte ve vaření asi 17-19 minut a podle potřeby přidávejte po naběračkách zeleninový vývar, který se do rýže vsákne: zrnka musí být vždy zakrytá.
  • Pět minut před koncem vaření přilijte vodu se šafránovými pestíky, které jste nechali den předtím vylouhovat, a promíchejte, abyste rizotu dodali chuť a pěknou zlatavou barvu. Po uvaření vypněte oheň a vmíchejte nastrouhaný sýr a plátek másla a necháme pod pokličkou chvilku odpočinout.
  • Nyní je rýže hotová, rizoto dáme na talíř, podávejte horké a ozdobte několika dalšími šafránovými pestíky. Dobrou chuť!

Poznámky

  • Šafrán je křehký květ v barvě vistárie s pouhými třemi pestíky uvnitř, který se pečlivě ručně sbírá, a proto je poměrně drahý produkt, známý také jako červené zlato. Tenké pestíky s ostrou vůní a charakteristickou karmínovou barvou v sobě skrývají a uvolňují jedinečnou chuť a barvu v celé své intenzitě, malé kouzlo, které odjakživa fascinovalo lidi, kteří přišli do styku s tímto vzácným kořením, natolik, že ho považovali za "krále koření".
Zkoušeli jste tento recept?Zmínit @ochutnejitalii nebo tag #ochutnejitalii!