Ve velkém hrnci svařte vodu s velkým množstvím soli. Mezitím nadrobno nakrájejte chilli papričku. Pokud používáte celé sušené chilli papričky, namočte je před nakrájením na několik minut do teplé vody.
Podle chuti se rozhodněte, jak česnek nakrájíte: můžete ho nakrájet nadrobno nebo na plátky silné asi 3 mm. Pokud vám chutná, ale nechcete ho žvýkat, můžete použít stroužky česneku rozříznuté napůl a vyjmout je těsně před přidáním špaget na pánev.
Když voda začne vřít, vsypte špagety a vařte je 8-10 minut nebo dokud nejsou al dente (postupujte podle pokynů na obalu těstovin).
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte extra panenský olivový olej na mírném ohni a přidejte nasekaný česnek a chilli papričku. Za častého míchání vařte 2-3 minuty, dokud česnek nezíská zlatohnědou barvu. V této fázi je důležité být opatrný a nenechat česnek spálit.
Špagety slijte, nechte si trochu vody z vaření (1 naběračku) a vlijte je do pánve spolu s česnekem a chilli. Voda z vaření těstovin slouží k vytvoření krémové konzistence.
Těstoviny na pánvi osmahněte, dobře promíchejte, aby se vše spojilo a voda se vsákla.
Špagety podávejte horké a pro lepší chuť je můžete ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou (nepovinné!). Dobrou chuť!