Začněme klíčovou ingrediencí: klobásou. Můžete použít klasickou italskou klobásu, nebo pokud jste příznivci koření, toskánskou klobásu - jakákoli odrůda vám poskytne skvělý výsledek. Maso z klobásy vyjměte z obalu a nakrájejte ho na kousky velké asi jako nehet.
Na prkénku nakrájejte nadrobno cibuli a poté ji osmahněte na dostatečně velké pánvi s extra panenským olivovým olejem a po počkání, až cibule uvolní své aroma, přidejte klobásu. Nechte ji pomalu zhnědnout, aby získala onu bohatou, pikantní chuť, která z tohoto pokrmu dělá apoteózu chuti.
Mezitím v malém hrnci opatrně přilijte čerstvou smetanu a přiveďte ji téměř k bodu varu. Když se na stěnách hrnce začnou tvořit malé bublinky, přidejte celý sýr gorgonzola. Nechte sýr pomalu rozpustit a hýčkejte ho jeho neodolatelnou vůní.
To je ideální okamžik pro ochucení klobásu s bílým vínem, které pozvedne chuťovou úroveň do jiné dimenze. Nalijte asi půl sklenice.
Mezitím si v hrnci uvařte noky ve velkém množství vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové a v tu chvíli je opatrně přendejte do pánve s klobásami a cibulí. To je okamžik, kdy noky začnou tančit s ostatními ingrediencemi a vstřebávat všechny chutě a vůně.
Po přidání noků přidejte do malého hrnce také gorgonzolovou omáčku. Jemně promíchejte a nechte každý nok obalit bohatou omáčkou. Nechte vše několik minut ochutnávat, aby se ingredience spojily v symfonii chutí.
Noky s klobásou a gorgonzolou jsou připraveny k podávání. Opatrně je přendejte na talíře a pokrm ozdobte trochou mletého černého pepře. Dobrou chuť!