Rozdíly mezi italským parmezánem, Grana Padano a Parmigiano Reggiano

Rozdíly mezi italským parmezánem, Grana Padano a Parmigiano Reggiano

Parmigiano-Reggiano a Grana Padano jsou dva nejznámější italské sýry na světě, ale mnoho lidí neví, jaký je mezi nimi rozdíl. V tomto článku se budeme zabývat charakteristickými vlastnostmi těchto dvou sýrů, jejich původem, výrobními postupy a rozdíly v chuti a použití v kuchyni.

Parmigiano-Reggiano, nejoceňovanější sýr na světě, je nejznámější

Parmigiano-Reggiano je tvrdý sýr vyráběný v oblasti Emilia-Romagna, Lombardie a Benátsko. Jedná se o jeden z nejstarších a nejznámějších sýrů v Itálii, jehož historie sahá více než 900 let do minulosti. Parmigiano-Reggiano je zralý sýr, který musí zrát minimálně 12 měsíců, ale často se nechává zrát i déle než 36 měsíců. Výsledkem je sýr s výraznou aromatickou chutí a zrnitou, křupavou strukturou.

Výroba sýra Parmigiano-Reggiano je přísně regulována a chráněna. Pouze sýry vyrobené podle zvláštních pravidel mohou být označovány jako Parmigiano-Reggiano. Mezi požadavky na výrobu patří používání syrového kravského mléka z určitých oblastí (provincie Parma, Modena a Bologna v regionu Emilia Romagna a provincie Mantova v Lombardii), řemeslný způsob výroby a doba zrání.

Parmezán ve fázi zrání, která trvá nejméně 9 měsíců.

Jemné a všestranné Grana Padano

Grana Padano je tvrdý sýr vyráběný především v regionech Lombardie, Emilia-Romagna, Benátsko a Piemont a má také dlouhou a slavnou historii, která sahá až do 12. století. Tento sýr se vyrábí z kravského mléka, ale na rozdíl od sýru Parmigiano-Reggiano může být vyroben z pasterovaného mléka. Grana Padano vyžaduje minimální dobu zrání 9 měsíců, často se však nechává zrát delší dobu. Výsledkem je sýr s méně ostrou a méně aromatickou chutí než Parmigiano-Reggiano a s jemnější strukturou.

Výroba sýra Grana Padano je rovněž přísně regulována a pouze sýry vyrobené podle specifických pravidel se mohou nazývat Grana Padano. Mezi požadavky na výrobu patří používání mléka ze specifických oblastí (32 provincií v 5 regionech, Piemont, Lombardie, Benátsko, Trentino Alto Adige a Emilia Romagna) a používání specifického druhu syřidla, které obsahuje také „lysozymy„, tj. enzymy, které napomáhají konzervaci tím, že působí proti bakteriálnímu zatížení a které se v sýru Parmiggiano-Reggiano nevyskytují.

Rozdíly mezi Parmigiano-Reggiano a Grana Padano

Rozdíly mezi sýry Parmigiano-Reggiano a Grana Padano lze spatřovat v různých aspektech. Zde jsou uvedeny:

  1. Chuť: Z hlediska chuti má Parmigiano-Reggiano výraznější a aromatičtější chuť než Grana Padano. Grana Padano má jemnější a méně intenzivní chuť.
  2. Konzistence: Rozdílná je i konzistence: Parmigiano-Reggiano má zrnitou a křupavou strukturu, zatímco Grana Padano má jemnější strukturu.
  3. Použití: Grana Padano se často používá jako přísada do polévek a dušených pokrmů nebo se strouhá do salátů či zeleninových pokrmů, zatímco Parmigiano-Reggiano se kvůli rozdílné chuti a struktuře často používá jako přísada při vaření.
  4. Cena: Cena sýru Parmigiano-Reggiano je vyšší než cena sýru Grana Padano, protože výrobní proces je mnohem náročnější. Oba sýry jsou vynikající, ale pokud chcete dát dárek, určitě uděláte dobrý dojem, když jako dárek věnujete první z nich 🙂

V každém případě, když už jsme u italských sýrů nejvyšší kvality, volba mezi Parmigiano Reggiano a Grana Padano závisí na osobních preferencích a pokrmu, který chcete připravit. Obecně platí, že oba sýry patří k nejlepším základním složkám mnoha italských receptů a lze jimi obohatit klasické pokrmy nebo rychleji připravené pokrmy (antipasti).